Violența în familie înseamnă mai mult  decât bătaie

Violența în familie înseamnă mai mult decât bătaie

O relație sănătoasă este una hrănitoare și constructivă, bazată pe respect reciproc, încredere, comunicare și iubire oferite în egală măsură între cei implicați. Intrăm într-o relație de cuplu pentru că vrem să fim împreună, avem nevoie de un partener de viață, pentru că avem nevoie de iubire, pentru că avem nevoie să ne împărtășim emoțiile, trăirile și nu pentru a fi răniți, nu pentru a suferi, nu pentru a fi loviți cu obiecte sau cu vorbe.
Este drept că percepția violenței diferă în funcție de cultură și de perioada în care trăim, însă atunci când suferim fizic și emoțional tot violență o numim. Violența nu este numai atunci când suntem loviți de către altcineva, este și atunci când tata sau mama ne dă o corecție pentru a-i asculta, pentru a învăța – că vorba aceea „eu te-am făcut, eu te omor” sau „unde dă mama crește”. Violența în cuplu apare atunci când:
– partenerul de viață ne dă „câte una” ca să ne arate că ne iubește (violență fizică);
– suntem jigniți, partenerul ridică tonul (violență verbală);
– suntem constrânși să facem ceva împotriva voinței noastre, suntem șantajați (violență psihologică);
– suntem hărtuiți sau ni se impune un act sexual fără consimțământul nostru indiferent că ne aflăm într-o relație sau nu cu agresorul (violență sexuală);
– ne este interzis să ne exprimăm liber convingerile spirituale sau ne sunt impuse (violență spirituală);
– suntem izolați de prieteni, ne este interzis să mergem la școală sau la serviciu (violență socială);
– suntem lipsiți de mijloace de existență, precum hrana, medicamentele, hainele, de mijloace economice ce pot duce la deteriorarea calității vieții (violență economică).
Violența dă naștere la violență, copiii crescuți într-un mediu violent vor deveni agresorii sau victimele de mai târziu. Ca ființe sociale avem drepturi, dar și obligații, avem obligații, dar și drepturi și pentru acele drepturi merită să luptăm.
„Eu și celălat”„ înseamnă iubire, „eu și celălalt” înseamnă demnitate, „eu și celălat” înseamnă o relație frumoasă și sănătoasă.
Dacă te afli într-una sau mai multe dintre situațiile descrise mai sus, poți suna la numărul de telefon 0770873879, Help Line pus la dispoziție de Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune. Un psiholog din echipa noastră îți stă la dispoziție de luni până vineri, între orele 10:00 – 14:00, pentru consiliere. Dacă te afli în
pericol, apelează la 112.
Proiect derulat de Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune în parteneriat cu Norsk Moreno Institutt cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Bătaia nu este ruptă din rai!

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

@Active Citizens Fund Romania
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

Articol editat de Roxana Nițuică și Adelina Popa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.