Gravida?! Te rog, ajuta-ma…!

Gravida?! Te rog, ajuta-ma…!

Update: Am atasat galeria foto cu actiunile din cadrul proiectului „Gravida?! Te rog, ajuta-ma…!”

Proiectul „Gravida?! Te rog, ajuta-ma…!” este implementat de Asociatia Dezvoltare si Psihoterapie prin Actiune in perioada 1 mai-31 decembrie 2012 in Craiova si Slatina. Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Tineret in Actiune, Actiunea 1.2.- Initiative ale Tinerilor si are ca beneficiari un numar de peste 4500 de tineri cu varstele intre 13-18 ani.

Motivatia implementarii acestui proiect a aparut ca si rezultat-cumul a mai multor situatii:
– Cu ocazia Conferintei Internationale de Psihodrama in luna octombrie 2011, cand am vazut din partea strainilor participant din Italia, Franta, Marea Britanie si Austria prezentarile a mai multor modele de buna practica legate de aplicarea psihodramei in lucrul cu tinerii si adolescentii (worksop legat de prevenirea violentei, worksop de comunicare cu adolescentii)
– Cu ocazia participarilor la mai multe sesiuni de training, in care am intalnit frecvent sesiuni de role playing, specific psihodramei, sesiuni in care am avut posibilitatea sa aplicam cateva din metodele cele mai uzuale din psihodrama
– In ultima perioada in Craiova au existat mai multe cazuri de tinere insarcinate la varste foarte fragede (14 ani). Am incercat sa discutam cu cativa diriginti care au avut de-a lungul timpului astfeld e situatii, iar principala cauza a fost LIPSA DE EDUCATIE, atat din partea familiei, cat si din partea scolii. Statisticile arata ca ne aflam pe un ingrijorator LOC I la nivel european in ceea ce priveste numarul de sarcini la minore. De asemenea, numarul de avorturi in cazul minorelor este foarte mare, existand complicatii atat legale cat si fizice (tinerele minore decurg la diferite “artificii” pentru a obtine o intrerupere de sarcina fara acordul tutorelui, iar dupa acest eveniment nu folosesc metode de contraceptie si raman din nou insarcinate). Din discutiile neoficiale pe care le-am avut cu 5 medici ginecologi care frecvent realizeaza intreruperi de sarcina, am concluzionat ca educatia in acest domeniu este complet deficitara, iar metodele de a-i educa pe tineri sunt nepotrivite (simpla prezentare a metodelor de contraceptie sau impartirea unor pliante este complet neeficienta)
Proiectul se naste si din constatarea empirica pe care am facut-o si anume nevoia tinerilor de educatie, integrare si adaptare, nevoie care in cazul tinerilor se materializeaza practic prin a invata metode eficiente de actiune. La aceasta varsta numai invatarea prin actiune determina performante. Prin psihodrama tinerii pot sa redescopere sensul educatiei, bucuria integrarii armonioase in grupuri, redescoperirea importantei rolului jucat de fiecare in multiplele forme de interactiune de grup. Vom aplica acesta metoda intr-un context care pentru cei mai multi dintre noi este “delicat” si… “noua nu ni se poate intampla”. O metoda activa este mai aproapede tineri, mai dinamica si ii poate influenta direct in ceea ce priveste luarea deciziilor privind sexualitatea si/sau maternitatea.
Grupul tinta in acest proiect sunt tinerii dornici sa se dezvolte; le vom arata o metoda eficienta, ii vom indruma catre performanta in domeniile in care activeaza. Noi ne dorim sa actionam prin acest proiect intr-o asemena masura incat abilitatile si cunostintele acumulate sa fie instrumente utile pe tot parcursul vietii pentru acesti tineri, nu doar simple “stimulari” existente doar pe perioada existentei proiectului. Aplicare unei metode noi untr-un context “sensibil”, dar foarte real, parte din viata tinerilor le va da incredere in ei insisisi in schimbarile pe care le pot face in jurul lor.
Obiectivul general
Dezvoltarea abilitatilor de lucru in ceea ce priveste activitatile de prevenire a sarcinii in randul minorelor pentru un numar de minim 68 de tineri, folosind metode si tehnici de actiune (elemente de psihodrama).

Obiective specifice
1. Stimularea interactiunii deschise si apropierii tinerilor prin educarea in ceea ce priveste combaterea sarcinilor la minore, prin efort conjugat de echipa.
2. Acumularea unor abilitati si competente legat de educarea in ceea ce priveste combaterea sarcinii timpurii si utilizarea lor in limbajul universal al actiunii comune, cu pastrarea in acelasi timp a individualitatii proprii.
3. Contactarea pe parcursul programului a unui numar de 15 ONG-uri din 4 judete pentru transfer de know how si colaborari la proiecte de interes comun.
4. Notificarea altor ONG-uri cu privire la proiect, la obiective, beneficii si rezultate asupra tinerilor.
5. Combaterea atitudinii pasive in raport cu comportamentul sexual iresponsabil pentru un numar de peste 4500 de tineri minori, prin cooptarea si sensibilizare lor prin metode de educatie non-formala.
6. Conceperea si organizarea de workshop-uri si sesiuni demonstrative avand ca subiect combaterea sarcinii in randul minorelor, folosin tehnica oglinzii, dublului si inversiunii de rol, a invatarii non-formale si promovarea in randul a peste 4500 de tineri a mijloacelor de cunoastere de sine si interactiune in grupuri.

Va asteptam alaturi de noi in acest proiect
Irina Gruia
Presedinte DePsi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.