În perioada aprilie – iunie 2022 Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune a desfășurat cursul de formare de formatori în tehnici de lucru cu minori aflați în situații de risc de vulnerabilitate emoțională, durata instruirii fiind de 90 de ore pe parcursul a 3 module a cate 30 de ore cumulate pe parcursul unei săptamâni. Acest curs face parte din proiectul „Pas cu pas cresc demn!” și a fost facilitat de formatorii Eduardo Verdu, Leandra Perrotta – Geard și Zena Geard – Perotta, membrii reprezentanți ai organizației partenere Moreno Husset AS.
Pe parcursul celor 3 module, cei 10 traineri au învățat de la formatori informații și tehnici de lucru legate de traumă și de modul de abordare în diverse situații de risc, atât în formarea profesioniștilor din sistemul judiciar și de protecție socială, cât și cu tinerii minori, beneficiari ai proiectului „Pas cu pas cresc demn!”. Tot în cadrul activității cursului a fost organizat un focus grup împreună cu partenerii și colaboratorii locali din cadrul proiectului, IPJ Dolj, Centrul de Detentie Minori Craiova, Baroul Dolj și Direcția Generala de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj , pentru consultații în vederea stabilirii nevoii de instruire a profesioniștilor antemenționați.
Cele 3 module au venit în ajutorul trainerilor pentru a-și structura mai bine informațiile și pentru a putea crea un program bine stabilit, având elemente de lucru individuale și de grup.
Partenerul norvegian le-a trimis tuturor celor 10 traineri materiale ajutătoare de lucru și a furnizat toate infomațiile pentru suportul de curs.
În urma trainingului, câțiva dintre participanți au oferit testimoniale prin care și-au exprimat mulțumirea și aprecierea față de întreaga experiență a cursului. Două dintre ele pot fi găsite mai jos:
„ În activitatea mea zilnică, întâlnesc trauma cu fețele ei diferite. Uneori se arată așa cum este, dominatoare, înfricoșătoare, cu colții scoși, iar confruntarea este față în față, cu toate armele pe care le dețin. Alteori se camuflează, se ascunde, se insinuează părând timidă și fragile însă efectele sale și forța cu care acționează sunt la fel de greu de gestionat. Pentru a duce aceste lupte am nevoie de arme puternice, eficiente și diferite, am nevoie ca eu sa fiu puternică și stabilă, să am alături oameni care să fi dus astfel de lupte și cu experiența lor să îmi îmbogățesc arsenalul de tehnici. Asta am obținut participând la această formare: autenticitate, informații, instrumente, forța pe care ți-o oferă un grup implicat, înțelept, informat, empatic si puternic.”
„La toate cele 3 module ale cursului de formare în tehnici de lucru și comunicare cu copii și tineri cu oportunități reduse și vulnerabilitate emoțională, am participat cu mare încântare. La început mă vedeam ca fiind un pui de pasăre cu cioculețul larg deschis pentru a primi hrana. Pe parcursul formării, am simțit curiozitate, responsabilitate, conștientizare, surprindere, conectare, admirație și am avut mai multe revelații. A fost unul dintre acele cursuri pe care nu le-ai rata dacă ai ști cu ce pleci. Pe mine m-a făcut să mă simt responsabilă pentru însuși procesul de formare prin care trec. Am simțit că trainerii sunt acolo să mă îndrume, să îmi deschidă orizonturi cu prețioasa cheie a expertizei lor, iar restul ține de mine, de noi. Pentru asta, mai întâi am descoperit împreună care ne sunt așteptările, motivația, nevoile, provocările și temerile, pentru ca apoi să le folosim ca pe niște unelte de croșetat viitor, cum spune Irina Gruia. Am descoperit că resursele sunt în grup. Că ceea ce vom dobândi, ține aproape exclusiv de noi. Am învățat noțiuni teoretice despre traumă, noțiuni care însă nu au fost enumerate din cărți, ci ne-au fost scoase din suflet, minte, experiențe personale sau profesionale. Tehnicile de lucru cu tinerii care au suferit traumă au fost predominant din psihodramă, care a fost un domeniu total nou pentru unii dintre cursanți și deja cunoscut pentru alții. Astfel, tocmai această diversitate a conferit un plus valoare lucrului în echipe. Un alt aspect care a îmbgățit experiența a fost și diversitatea domeniilor în care activează cursanții a căror experiență a fost valorizată și valorificată constant. Eu am plecat cu strategii, unelte și metode de lucru, cu tehnici noi sau deja cunoscute dar experimentate într-un context nou, cu bucuria unei semințe plantate în mintea mea pentru elaborarea în viitor a unui curs așa cum am văzut că este eficient să o faci în echipă, cu mai multe cunoștințe, atât despre nevoile copiilor și tinerilor cu oportunități reduse și vulnerabilitate emoțională, cât și despre nevoile celor care lucrează cu aceștia în sistemul de stat-avocați, polițiști, asistenți sociali, psihologi, etc. M-am îmbogățit cu experiența grupului atât de variat, cu potențialul plasei de siguranță a membrilor grupului, și cu speranța unui creion ce se vrea rupt prin puterea minții.”
Prin intermediul cursului cei 10 traineri vor ține mai departe traininguri către cei 70 de specialiști de la poliție, barou și asistență socială.
Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 1.926.662€ oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului ”Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”. Obiectivul proiectului este de a promova respectarea drepturilor copilului la nivel national.
Pentru mai multe detalii despre Granturile SEE, precum și despre Operatorul de Program accesați www.eeagrants.ro și www.frds.ro.
Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2921. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflect opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea excusivă a autorului.
Lucrând împreună pentru o Europă incluzivă.
@Fondul Roman de Dezvoltare Sociala – FRDS
@Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor
@Granturi SEE
Articol preluat de pe www.crescdemn.ro
Leave a Reply