Holistic Organizational Practices for the Environment

Holistic Organizational Practices for the Environment

În perioada 23 – 31 ianuarie, 2025, echipa DePsi a participat la proiectul Holistic Organizational Practices for the Environment. Asociația DePsi a fost partener al Minciu Oaze, organizatie din Vilnius, Lituania, în cadrul acestui proiect co-finanțat de către Uniunea Europeana prin programul Erasmus+ KA153.

Programul a echipat lucrătorii de tineret cu diverse metodologii pentru a transforma conștientizarea în acțiune, de la facilitarea atelierelor participative folosind tehnici de educație non-formală până la mobilizarea comunităților în jurul inițiativelor zero deșeuri. Ei au explorat abordări inovatoare ale schimbării comportamentului prin experimente practice cu metode creative precum proiecte de artă ecologică și gamification, în timp ce au dezvoltat strategii pentru a depăși barierele psihologice. Examinând dinamica puterii în luarea deciziilor de mediu, participanții au învățat să conceapă programe incluzive care implică diverse populații de tineri, creând cadre pentru a evalua impactul în lumea reală al eforturilor locale de sustenabilitate. Această călătorie de învățare transformatoare le-a împuternicit să devină agenți de schimbare eficienți, reducând decalajul dintre cunoștințele teoretice și implementarea practică în timp ce lucrează pentru construirea de economii circulare în comunitățile lor respective.

Experiența a încurajat un set de abilități integrate care combină cunoștințele tehnice de gestionare a deșeurilor cu competențe de facilitare și inteligență emoțională, permițând participanților să abordeze provocările de durabilitate atât la nivel individual, cât și la nivel sistemic, adaptând în același timp abordările la diferite contexte culturale și socioeconomice. Prin acest proces cuprinzător de dezvoltare, lucrătorii de tineret au apărut pregătiți să conducă tranziția către societăți mai durabile, dotate cu instrumente, perspective și încredere pentru a inspira schimbări durabile în rândul tinerilor pe care îi deservesc.

În urma acestui proiect a fost creata o brosura în care veți găsi:

  • Cadrul celor 6 R: O foaie de parcurs pentru a gândi deșeurile (Regândește, Refuza, Repara, Reduce, Reutiliza, Reciclează).
  • Studii de caz, inițiative și metodologii: Cum comunitățile de la Vilnius la Lisabona sunt pioniere în inițiative de zero deșeuri.

Aceasta poate fi accesată aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.