Cum ne ajută inteligența emoțională să ieșim din violența domestică

Cum ne ajută inteligența emoțională să ieșim din violența domestică

Inteligența emoțională (IE) este capacitatea de a înțelege și de a gestiona propriile emoții, precum și pe a celor din jur. Această capacitate este formată din mai multe abilități, precum: empatia, autocunoașterea, autocontrolul, sensibilitatea la sentimentele celorlalți, Inteligența emoțională a acaparat, în ultimul timp, foarte mult atenția psihologilor. Daniel Goleman definea inteligența emoțională ca: „serie de capacități non-cognitive, competențe și abilități care influențează capacitatea de a face față cererilor și presiunilor mediului”. Inteligența emoțională este diferită de inteligența academică (măsoară inteligența umană în sensul abilităților mentale cognitive în mod general, pe baza unor teste standardizate, raportate la vârsta individului).

Cercetările s-au concentrat pe termeni înrudiți, cum ar fi automonitorizarea, inteligența emoțională. Sunt încercări de abordare a capacității de diagnosticare a unei persoane, importantă fiind evaluarea cu acuratețe a indicilor sociali și emoționali într-o situație. Spre exemplu, cei care au nivel ridicat de automonitorizare percep nevoile grupului și își modelează comportamentul. Deși, există teorii cunoscute, cum ar fi modelul “conducerea primară”, există și o serie de tratate academice cu dovezi empirice corespunzătoare care arată importanța inteligenței emoționale. Oamenii cu o inteligență emoțională dezvoltată sunt mai preciși în evaluarea emoțiilor și le folosesc pentu a îmbunătăți procesele cognitive și a lua decizii, în general sunt mai abili în gestionarea emoțiilor și tocmai de aceea unii oameni fac „limonadă din lămâile” pe care le oferă viața.

Persoanele care sunt conștiente de sentimentele lor, dar și de ale celorlalți, au un mare avantaj, indiferent de momentul vieții, singura condiție fiind aceea de a ști cum să utilizeze această resursă. Ei au relații sentimentale, relații de serviciu, relații de prietenie mai bune  și mai satisfăcătoare. Ei sunt mai mulțumiți de viață, sunt mai eficienți, mai stăpâni pe propria viață.

Studiul efectuat de Avsec (2012) a au arătat că inteligența emoțională este un predictor pozitiv al stilului de de luare a deciziilor raționale și intuitive, iar o inteligență emoțională scăzută este asociată cu stilul evitant, dependent și spontan. Mai specific, în situațiile de violență domestică, o victimă care are o IE scăzută va căuta mereu validare din partea agresorului de care este dependentă emoțional și nu va alege să lupte în niciun fel, pe când o victimă care are o IE crescută va căuta mereu soluții, va fi mai în contact cu sine și se poate dezlipi mult mai ușor, identificând comportamentele neadecvate ale agresorului.

Inteligența emoțională poate fi dezvoltată pe parcursul evoluției noastre ca indivizi, o putem dezvolta prin autoeducație sau cu ajutorul unui specialist (serviciile din cadrul proiectului oferă astfel de soluții).

Proiect derulat de Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune în parteneriat cu Norsk Moreno Institutt cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Bătaia nu este ruptă din rai!

https://depsi.ro/bataia-nu-este-rupta-din-rai/

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.