Cum putem sprijini victimele să iasă din situațiile de violență domestică

Cum putem sprijini victimele să iasă din situațiile de violență domestică

Violență domestică se referă la orice formă de comportament abuziv sau agresiv care are loc între membrii unei familii sau unui parteneriat domestic. Această poate lua diferite forme, inclusiv violență fizică, emoțională, psihologică, sexuală sau financiară. De obicei, victimele sunt parteneri sau foști parteneri romantici, soți, copii, părinți, frați sau alte persoane care locuiesc împreună. Violență domestică nu discriminează și poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă, gen, orientare sexuală, rasă, etnie, statut socio-economic sau educație.

Efectele violenței domestice pot fi devastatoare și pot influența întregul spectru al vieții unei persoane. Printre acestea se numără:

  • răniri fizice și deces;
  • probleme de sănătate mintală și emoțională;
  • izolare socială;
  • impact asupra copiilor;
  • probleme financiare;
  • distrugerea încrederii și stimei de sine.

Acestea sunt doar câteva exemple ale efectelor devastatoare ale violenței domestice. Este important că persoanele care se confruntă cu această problemă să caute ajutor și sprijin în vederea protejării lor și a celor dragi. Organizațiile și resursele comunitare, precum și profesioniștii din domeniul sănătății mintale și al asesitenței sociale, vă pot oferi acest suport vital. Nu este nicio rușine să apelați la ajutor, chiar dacă agresorul este un membru al familiei.

Un aspect complex al violenței domestice este ciclul care se poate dezvoltă din relațiile abuzive. Acest ciclu implică o perioadă tensionată, în care abuzatorul devine tensionat și agitat, urmată de un episod de explozie sau violență. După toate acestea vine o perioadă de „lună de miere” în care abuzatorul se poartă mult mai corespunzătoe și își regretă comportamentul, cerându-și iertare. Această fază a lunii de miere poate fi confuză pentru victimele abuzate, acestea simțindu-se iubite și apreciate, însă ciclul de abuz poate începe din nou.

Victimele violenței domestice sunt adesea expuse la riscuri grave pentru sănătate și siguranță. Acestea pot include leziuni grave, răniri care neesită tratament medical de urgență și chiar moaetea. Există, de asemenea, riscul de agresiune socială și transmiterea bolilor cu transmitere sexuală.

Experiențele de violență domestică aduc cu sine traume pe termen lung pentru victime. Aceste traume pot afecta abilitatea unei persoane de a funcționa în mod sănătos și fericit în viața de zi cu zi. Ele pot influența celelalte existente.

Copii care cresc într-un mediu de violență domestică sunt predispuși să devină victime sau agresori în relațiile lor ulterioare. Ei pot asimila modelele de comportament abuziv și pot crește cu convingerea că acesta este modul normal de relaționare în cuplu.

Victimele violenței domestice pot fi adesea stigmatizate și judecate de către societare sau chiar de către cei apropiați. Această stigmă poate împiedica persoanele să caute ajutor și să iasă dintr-o relație abuzivă din frică de a fi criticate sau respinse.

Violența domestică nu afectează doar persoanele implicate, ci și comunitățile în care aceștia trăiesc. Costurile sociale și economice ale violenței domestice pot fi semnificative, iar comunitățile pot di afectate de o creștere a infracțiunilor, deteriorarea relațiilor sociale și scăderea calității vieții.

În concluzie, violența domestică este o problemă complexă și răspândită cu efecte devastatoare asupra individelor, familiilor și comunităților. Este esențială conștientizarea, prevenirea și furnizarea de sprijin adecvat pentru a contracara această problemă și a oferi oportunități de recuperare și vindecare pentru victime. 

Proiect derulat de Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune în parteneriat cu Norsk Moreno Institutt cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Bătaia nu este ruptă din rai!

https://depsi.ro/bataia-nu-este-rupta-din-rai/

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.